פוסט: עסק פטור – כל מה שצריך לדעת כדי לפתוח עוסק

עסק פטור - כל מה שצריך לדעת כדי לפתוח עוסק

במדינת ישראל ישנם מספר דרכים עבור אדם לפעול מול רשויות המס כעסק כלכלי עצמאי. שלושת הדרכים הנפוצות הן פתיחת עוסק מורשה, פתיחת עוסק פטור או פתיחת חברה בע"מ. הייחוד של עסק פטור הוא בהיעדר צורך לגבות במסגרת כל עסקה 17% שהם מס ערך מוסף, אולם זאת רק כאשר היקף עסקאותיו במשך שנת המס תחומות לסך כולל הקבוע בחוק ומתעדכן מדי שנה.

מס ערך מוסף

כל אדם חייב בדיווח על הכנסותיו למס הכנסה, בין אם מדובר בשכיר ובין אם מדובר בעצמאי. לצד זאת, הגוף שעמו שכירים אינם באים במגע הוא מס ערך מוסף, אשר פועל לגביית מס בגין כל עסקה שנעשית על ידי בעל עסק. מס הערך המוסף אשר נדרש כל בעל עסק לגבות במסגרת עסקה אותה הוא מבצע מול לקוחותיו, הינו בסך של 17% מסכום העסקה.

כך למשל, בעל עסק למכירת ציוד מחשבים, אשר מעוניין למכור ללקוחותיו מחשב נייד, נדרש לכלול בסכום העסקה שישולם על ידי הלקוח את הסכום אותו הוא חפץ לשלש לכיסו כהכנסה ולהוסיף עליו 17% שאותם ישלם הקונה למעשה לרשויות המס, וזאת באמצעות בעל העסק אשר מבצע את פעולת הגבייה עבורו.

עוסק פטור – מה זה

לצד הכלל החל על בעלי עסקים לכלול בגין כל עסקה תוספת של 17% מע"מ, מאפשר החוק במדינת ישראל לעסקים מסוימים במדינת ישראל להיות פטורים מגביית מס זה במסגרת פעילותם העסקית וזאת בתנאי שמחזור ההכנסות הצפוי שלהם במהלך שנת המס אינו עולה על סך של כ- 102,000 ₪. מכאן מקור המושג עוסק פטור, היות שהעוסק פטור למעשה מגביית מע"מ בגין כל עסקה.

מגבלות הנוגעות לתחום העיסוק

ראוי לציין כי החוק אינו מאפשר לבעלי עסקים מסוימים לפעול כעוסקים הפטורים מגביית מע"מ וזאת בעיקר כאשר מדובר בעוסקים הנחשבים לבעלי מקצועות חופשיים כגון עורכי דין, רופאים, פסיכולוגיים ורואי חשבון.

איך לפתוח עסק המדווח כעוסק פטור

הליך פתיחת עוסק פטור או מורשה עבור אדם החפץ לפעול כבעל עסק עצמאי, בין אם מדובר בעוסק יחיד או בשותפות, נעשה באמצעות פתיחת תיק עוסק במס הכנסה ופתיחת תיק עוסק במס ערך מוסף. כל עוד מדובר בעיסוק שאינו מונע פעילות כעוסק פטור, יוכל בעל העסק לפעול כעוסק פטור על סמך הערכתו כי הוא אינו צפוי לעבור את מכסת ההכנסה השנתית של כ- 102,000 ₪.

דין וחשבון שנתיים ופעילות שוטפת

הדיווח על היקף הכנסות העוסק נדרש להתבצע בסוף שנת המס, וככל שהוא לא חצה את המגבלה השנתית, הוא צפוי להמשיך בפעילותו כעוסק פטור גם בשנת המס הבאה. במהלך חודשי פעילות העסק, עליו להוציא חשבוניות עסקה עבור כל עסקה המבוצעת על ידו אשר כוללת את המחיר הנגבה מהלקוח וללא רכיב של מע"מ.

עוסק מורשה מול עוסק פטור

פתיחת עוסק פטור נבדלת מפתיחת עוסק מורשה בעצם החיוב לגבות מס בגין כל עסקה ובהגבלתו לסכום עסקאות שנתי, אולם הבדל נוסף כרוך ביכולת לנכות מע"מ בגין שירותים וחומרים שנקנו לצורך פעילות העסק.

כך לדוגמה, עוסק מורשה אשר משלם 1500 ₪ בכל חודש עבור שכירות המקום ממנו הוא פועל, יכול להזדכות על החלק מתוך אותם 1500 ששולמו כמע"מ, ואילו פתיחת עוסק פטור אינו יכול לעשות כן.  

פתיחת עוסק פטור – כך עושים זאת

הליך פתיחת עוסק פטור הוא פשוט מאוד וכרוך בהגעה למשרדי מע"מ באזור המגורים עם מסמכים מזהים, חוזה שכירות או בעלות על כתובת העסק ושיק מבוטל או אישור על ניהול חשבון בנק. ניהול העסק מאפשר גביית תשלום ללא רכיב מע"מ, אולם טרם פתיחת עוסק מורשה רצוי להעריך את סך ההכנסות הצפוי ולוודא כי תחום העיסוק מאפשר פעילות כעוסק פטור.  

יעניין אתכם גם – 

כל מה שרציתם לדעת על משכנתא – בקצרה

איך תעשו חישוב מע”מ לגמרי בעצמכם ותדעו כמה תצטרכו לשלם או לגבות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נושאים

נוספו לאחרונה